beroep van boerenbode

algemene vragen over genealogisch onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
bonne
Berichten: 5
Lid geworden op: dinsdag 10 aug 2021 4:16 pm

beroep van boerenbode

Bericht door bonne » dinsdag 25 jan 2022 9:07 am

kreeg informatie van archief gem. over Wijbe Stoffelsma als beroep stond arbeider ,boerenbode en veehouder vermeld. Mijn vraag is wat was, en deed een boerenbode . (1931-1940 )

Gebruikersavatar
tabepap
Berichten: 255
Lid geworden op: donderdag 12 jan 2006 5:50 am
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: beroep van boerenbode

Bericht door tabepap » vrijdag 28 jan 2022 6:32 pm

1) Uit een advertentie van 1915:
Gevraagd om terstond in dienst te treden eene Boeren-Dienstbode, goed kunnende melken.

2) Uit de Groninger Encyclopedie:
Dienstboden bij de boer hadden vanouds recht op één vrije week. In Groningen waren de dienstboden vrij op de Zondag na 12 Mei (de Oude Mei); de volgende Zondagavond traden ze in hun nieuwe dienst.
De dienstboden werden als lid van het gezin behandeld, behalve bij de „dikke boeren” op de Groninger klei. Daar hadden ze hun verblijf des avonds in het karnhuis, waar ook de meiden sliepen. De knechten hadden hun slaapplaats in kooien op de koegang, bedsteden uitgebouwd in de vakken voor het koren. Alleen op Nieuwjaarsmorgen mochten aldaar de dienstboden boven komen, d.i. in de voorkamer, de woonkamer van het gezin van de boer.

M vr gr,
Egbert Lantinga

bonne
Berichten: 5
Lid geworden op: dinsdag 10 aug 2021 4:16 pm

Re: beroep van boerenbode

Bericht door bonne » maandag 31 jan 2022 7:28 pm

Bedankt voor de de informatie

jacqueline
Berichten: 1725
Lid geworden op: maandag 21 jul 2008 11:08 pm
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: beroep van boerenbode

Bericht door jacqueline » woensdag 2 feb 2022 1:03 pm

Hallo Bonne en Egbert,

Het Beroepsnamenboek van Glasbergen geeft namen die voor 1900 in het Nederlandse taalgebied voorkwamen. Boerenbode staat er niet in vermeld. Wel een 4-tal verklaringen voor bode:
a. boodschapper
b. gerechtsbode, deurwaarder
c. die goederen bezorgt
d. huisbediende, dienstbode

Juist omdat het beroep voor 1900 niet genoemd wordt en jij het hebt over de jaren 1931-1940 zou je ook kunnen denken aan een nieuw beroep, waarbij verklaring c dan het meest in de buurt komt.
Zie https://www.deverhalenvangroningen.nl/a ... -groningen:
Door de verbetering van de wegen hadden verschillende ondernemers eind negentiende eeuw boderitten naar de stad opgezet met paard en wagen. De boderijder vervoerde goederen voor middenstanders, boeren en ondernemers,
En, via https://www.winshem.nl/wp-content/uploa ... 07-nr1.pdf
Boderijders
Vrijwel elk dorp had vroeger één of meer boderijders. In de provincie Groningen en delen van Friesland en Drenthe hadden zij een geregelde dienst op de stad Groningen. De boderijders waren er voor het hele volk en deden alle soorten boodschappen. Zowel neringdoenden als particulieren maakten gebruik van de diensten van de boderijders. Zij waren min of meer een manusje van alles. Een grote diversiteit aan spullen werd naar
en van de stad Groningen vervoerd naar de dorpen. Het boderijderschap heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er werd begonnen met een kruiwagen of hondenkar. Ook werden goederen vervoerd met zogenaamde dorpsschepen, die regelmatig op Groningen voeren.Naarmate de verbindingswegen verbeterden veranderde de wijze van vervoer. Al gauw ging het vervoer met paard en wagen. Als opvolger van deze wijze van vervoer deed het automobiel (vrachtauto’s) zijn intrede
In dat geval heb je wellicht iets aan het boek Met beurtschippers en boderijders door Friesland, door Albert Buursma en Wim Mollema.

Groet, Jacqueline

bonne
Berichten: 5
Lid geworden op: dinsdag 10 aug 2021 4:16 pm

Re: beroep van boerenbode

Bericht door bonne » woensdag 2 feb 2022 6:58 pm

Jacqueline,
Bedankt voor de informatie , Wij hebben het oude kleine huisje en schuurtje gezien, waar Wijbe Stoffelsma en Jacoba destijds hebben gewoond .
Mogelijk heeft Wijbe Stoffelsma naast veehouder ook bodewerk gedaan. En daardoor op de persoonskaart het beroep van boerenbode gekregen.
m.vr.gr. Bonne

Plaats reactie