6 November Friese Genealogische Contactdag 2021

algemene vragen over genealogisch onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Johan Steendam
Berichten: 147
Lid geworden op: woensdag 7 dec 2005 4:12 pm

6 November Friese Genealogische Contactdag 2021

Bericht door Johan Steendam » donderdag 30 sep 2021 11:47 am

De Genealogische Contactdag is het grootste Friese evenement op het gebied van familiegeschiedenis.

​Deze editie staat in het teken van water: de binnenvaart, de schippers, hun schepen, hun familiegeschiedenis, hun werk en de sociale omstandigheden.

De Friese Genealogische Contactdag is een dag vol kennisuitwisseling. Veel standhouders kunnen jou vertellen over hun interesse in familiegeschiedenis, Fries DNA, familiewapens, verenigingen en particulieren met genealogische informatie, waaronder rooms-katholieke roots en mormonen. Ook het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis) is met een stand aanwezig. Het Historisch Reisbureau is geopend voor mensen met genealogische vragen.

Het Historisch Centrum Leeuwarden (naast Tresoar) is deze dag ook geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 13.00 en 16.00 uur kan de Oldehove gratis worden beklommen.

Daarnaast zijn er rondleidingen door de ondergrondse depots van Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden en organiseert het HCL een tweetal stadswandelingen. De aanmeldlink voor deze specifieke activiteiten volgt nog!

Op het programma staan verder nog een viertal boeiende lezingen:

- (11.30 uur Gysbert Japicx Seal Tresoar) Age Veldboom van het Skûtsjemuseum Earnewâld brengt op boeiende wijze persoonlijke verhalen over het leven aan boord begin twintigste eeuw. Een skûtsjeschipper leefde met het hele gezin aan boord in het kleine roefje, waar koken, eten en slapen in een zeer kleine ruimte plaats vond. Het was geen gemakkelijk bestaan: veel zwaar lichamelijk werk. Vrachten laden en lossen met een kruiwagen over een smalle loopplank.

- (12.30 uur HCL) Meindert Seffinga, directeur van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), geeft een lezing over trekschuiten en beurtschepen in Fryslân en waarom deze vormen van geregeld personen- en goederenvervoer in de 17de en 18de eeuw zo belangrijk waren voor de economie van onze provincie.

- (13.30 uur Gysbert Japicx Seal Tresoar) Frits Jansen van de stichting 'Foar de Neiteam' is expert op het gebied van historisch onderzoek naar schepen: kadastrale brandmerken en meetbrieven. Meetliggers, registers waarin vroeger alle meetgegevens van het schip werden vastgelegd, zoals het registratienummer, bouwjaar, werf, lengte, breedte en tonnage, zijn tot en met 1979 gefotografeerd door mensen van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Van de noordelijke districten zijn de foto's tot 1942 aan de Stichting 'Foar de Neiteam' beschikbaar gesteld.

- (14.30 uur HCL) Nykle Dijkstra, werkzaam bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), en redactielid van historisch tijdschrift Leovardia. Verder is hij redacteur van De Sneuper, het ledenblad van De Historische Vereniging Noordoost-Friesland. Hij zal vertellen over het Leeuwarder Schippersgilde. In de collectie van het Historisch Centrum Leeuwarden bevindt zich het archief van het gilde. De oudste vermelding van dit gilde dateert uit 1554. Het werd opgeheven in 1829. Nykle Dijkstra vertelt tijdens deze lezing onder andere over de schippersgemeenschap, over de organisatie en ontwikkeling en over enkele opmerkelijke zaken uit de geschiedenis van het gilde.

Bekijk de agenda op de websites van HCL en Tresoar voor het meest actuele programma.


Dit evenement is alleen toegankelijk op vertoon van een coronatoegangsbewijs.


De toegang is gratis.

De studiezaal is gesloten deze dag. Er is geen dienstverlening.

Deze contactdag wordt georganiseerd door de NGV Afdeling Friesland, het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy, de Stichting FAF, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar.

Standhouders:

NGV afdelingen Groningen en Friesland
NGV afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel
Privé collectie J. POL; Privé collectie Anny Bokkinga
Website ALLE FRIEZEN en Stichting FAF
Privé collectie Rinse Spits; Privé collectie Wytse J. Tjoelker
GensDataPro genealogische software
Stichting Uit Welke Beker
Archief en documentatiecentrum R.K. Friesland
Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy
Aed Levwerd
Stichting Afûk
Fryske Rie foar Heraldyk
Stichting Foar de Neiteam
Historische Vereniging Noordoost Friesland
Fries Scheepvaart Museum
Historisch Reisbureau Fryslân
Freonen fan Tresoar
CBG | Centrum voor familiegeschiedenis
Family Search International
Stichting Aldfaer genealogische software
Stichting Museumhaven Leeuwarden
Stichting Erfgoed Fundaasje
Stichting Geslachten Faber
PRO-GEN genealogische software
Stichting De Palingaak
Stichting De Ouwe Pôlle Ameland

Johan Steendam
Berichten: 147
Lid geworden op: woensdag 7 dec 2005 4:12 pm

Re: 6 November Friese Genealogische Contactdag 2021

Bericht door Johan Steendam » vrijdag 22 okt 2021 11:55 am

Via de Tresoarwebsite is het nu mogelijk om je aan te melden voor de rondleidingen door de ondergrondse depots van Tresoar en de stadswandelingen van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar.

https://www.tresoar.nl/bezoeken/agenda/ ... 03f908a6e

Plaats reactie