Omnummering (Wieuwerd)

algemene vragen over genealogisch onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
boebelsha
Berichten: 1
Lid geworden op: vrijdag 28 jun 2013 11:17 am

Omnummering (Wieuwerd)

Bericht door boebelsha » woensdag 29 apr 2020 7:18 am

De nummering van huizen is "soms" omgegooid.
Dit houdt in dat als je een oud adres tegenkomt niet direct weet waar dat precies is.
Is er ergens een overzicht van dit soort omnummeringen in Friesland?
Concreet probeer ik er achter te komen wat het negentiende-eeuwse adres no 3 in Kleiterp (bij Wieuwerd) momenteel is (zo het nog bestaat)

simkos
Berichten: 133
Lid geworden op: woensdag 19 nov 2008 3:05 pm

Re: Omnummering (Wieuwerd)

Bericht door simkos » woensdag 29 apr 2020 10:22 am

Omnummering van woningen in een dorp.

In de periode 1805-1808 schreef de toenmalige overheid, dat het voor dat ieder huis een nummer moest krijgen.
Dat nummer week vaak van de nummers, die gebruikt werden in de "speciekohieren'- BELASTINGKOHIEREN- ,die gebruikt werden vanaf 1749 - 1805.

Daarna zijn de nummeringen naar behoefte diverse keren aangepast.
In het register van bebouwde eigendommen, opgemaakt boor het Kadaster, worden ook huisnummers vermeld in 1832.

In de jaren 1960-1970 werd de dorpsnummering omgezet in een nummering per straat.

Het vergt heel wat onderzoek om een nummer te herleiden.

Nergens in Friesland is volgens mijn inziens een overzicht van dergelijke nummeringen.

Wie woonde er op nummer 3, is dat een huurder of een eigenaar? Als het een eigenaar kun je via het Kadaster of een notraieële akte misschien er achter komen, waar dat is geweest.

Heb je al Google gezocht met trefwoorden als Wieuwerd en nummering? Soms zijn andere ander onderzoekers hier ook al mee bezig geweest

Succes met je verder onderzoek.

Groeten van Simkos

KleineKerkstraat
Berichten: 10
Lid geworden op: zondag 4 jan 2015 11:45 am
Contacteer:

Re: Omnummering (Wieuwerd)

Bericht door KleineKerkstraat » maandag 4 mei 2020 10:33 pm

Geen concreet antwoord op jouw concrete vraag, maar ter illustratie wat informatie over het hoe en waarom van huisnummering en omnummering. Althans zoals dat van toepassing is in mijn stad van belangstelling: Harlingen. Op het platteland, of zelf in een andere stad, kan het weer anders gewerkt hebben.

Voor nummering van huizen, of zoals in Harlingen een indeling in eerst vier, later acht kwartieren, later acht wijken, is maar één reden. Bij het innen van belastingen moest niemand worden overgeslagen. De vroegst bekende huisnummering van Harlingen komt voor in het reëelkohier van 1716, de toen geldende onroerend goed belasting. Deze en opvolgende nummeringen begonnen in een hoofdstraat, volgden de gevelwand tot een zijstraat, volgden de zijstraat in en uit, en volgden de gevelwand van de hoofdstraat tot de volgende zijstraat. Geen even en oneven dus, en de ene kant van een straat kan in een ander kwartier of andere wijk zitten dan de andere.

Bij de verkoop van huizen werd die nummering totaal niet vermeld, maar het belastingregister dreef er volkomen op. In de loop der jaren werden huizen bij-, tussen- en achtergebouwd. In de opvolgende belastingjaren is dat te zien door het tussenvoegen van 1/2, 1/3 etc. Nummer 10, nummer 10 1/2, nummer 10 1/3, nummer 11. Na jaren van rommelen werd dat te onoverzichtelijk (d.i. werd men bang dat men inkomsten miste) en ging men hernummeren. Voor Harlingen zijn de oorspronkelijke nummering en de hernummeringen (1775, 1808, 1880) in kaart, evenals de omnummering naar het huidige stelsel van even en oneven (1905). Zoeken kan via https://www.kleinekerkstraat.nl/frames.php?p=pand

Plaats reactie