Scans van Friese akten burgerlijke stand op internet

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar

Scans van Friese akten burgerlijke stand op internet

Berichtdoor Admin » Donderdag 19 Mrt 2009 5:55 pm

[persbericht]
Vanaf 23 maart 2009 zijn alle openbare geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van een groot aantal gemeenten in Fryslân gratis via de website http://www.allefriezen.nl te raadplegen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries geeft op deze dag in Wommels (gemeente Littenseradiel) het officiële startschot voor de site. Gastspreker is de schrijver Geert Mak.

Het gaat in eerste instantie om de akten zijn uit de periode 1811 – 1942 van de gemeenten Achtkarspelen, Bolsward, Ferwerderadiel, Gaasterlân-Sleat, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Littenseradiel, Menaldumadeel, Nijefurd, Schiermonnikoog, Terschelling en Wûnseradiel. De meeste van de nog niet deelnemende gemeenten hebben al aangegeven zeker mee te willen doen zodra zij het geld hiervoor hebben vrijgemaakt. De verwachting is dat in de loop van 2009 sprake kan zijn van een provinciebrede ‘dekking’.

Het digitaliseringsproject is een gezamenlijk initiatief van de provincie Fryslân, de deelnemende gemeenten, Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland, Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en het digitaliseringsbedrijf Pictura. Het initiatief speelt in op een groeiende historische interesse van het publiek, die vaak begint bij de eigen familie. Naast de verbreding van de publieksfunctie van de gemeentelijke archieven bespaart de digitale aanpak kosten voor gemeenten en inwoners en is er sprake van uniformering in het aanbieden van de gegevens.
Bij dit project worden de inhoudsgegevens van Tresoar gekoppeld aan de gedigitaliseerde afbeeldingen van de gemeentelijke akten. De kosten worden opgebracht door de deelnemende gemeenten en zijn afhankelijk van de omvang van het aktenbestand. Het totale kostenplaatje komt uit op bijna € 500.000.

Het project biedt verder de mogelijkheid om aan te sluiten bij landelijke genealogiesites als Genlias en biedt de gemeenten een opstap tot de digitalisering van nog niet openbare registers.
Gebruikers-avatar
Admin
Site Admin
 
Berichten: 392
Geregistreerd: Maandag 28 Nov 2005 3:27 pm

Re: Scans van Friese akten burgerlijke stand op internet

Berichtdoor Maikel Galama » Donderdag 19 Mrt 2009 6:22 pm

Mooi nieuws hoor dat het er nu echt aan zit te komen.
En mijn dag was al heel erg goed.
Een dubbelgoede dag dus.

Groetjes, Maikel
Gebruikers-avatar
Maikel Galama
 
Berichten: 3114
Geregistreerd: Dinsdag 6 Dec 2005 2:31 pm
Woonplaats: Workum


Terug naar Algemeen / Algemien (Tresoar)

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast