Grote en kleine Friezen

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Fred Heinsius
Berichten: 43
Lid geworden op: dinsdag 3 jan 2006 9:37 pm

Grote en kleine Friezen

Bericht door Fred Heinsius » zaterdag 13 dec 2008 1:22 pm

Hallo allemaal,

De Romeinse geschiedenis van de Friezen leidt tot enkele hardnekkige misverstanden die ik tracht weg te nemen. Enkele lezers van dit forum zullen dat wel gemerkt hebben. Wie het niet eens is, moet het maar zeggen. Een van die misverstanden is dat er grote en kleine Friezen waren.

De Romeinen deelden stammen vaak als Maiores en Minores in. Zij gebruikt deze woorden niet als bijvoeglijk naamwoord maar als meervoudsvorm. Maiores betekent voorvaderen of voorouders. De tweedeling is gebaseerd op het Romeinse rechtssysteem. Met de Minores werden adolescenten aangeduid met een leeftijd tussen de 12/14 en 25 jaar. Zij waren handelingsbekwaam op grond van hun leeftijd maar genoten enige rechtsbescherming van overheidswege (Lex Laetoriae). Een oplichter of profiteur die misbruik van de jongvolwassenen gemaakt had, kon uit hoofde van deze actie worden veroordeeld, of getroffen door eerloosheid (infamia).

De Frisii Minores bevolkten het gebied in Westfriesland op de rechter Rijnoever. Generaal Corbulo werd in 47 n.C. om onduidelijke redenen gesommeerd het gebied van de Friezen te verlaten. Voor zijn vertrek wees hij de Friezen een gebied aan en stelde een senaat en ambtenarencorps in en schreef wetten voor. Daarbij ging het waarschijnlijk om de Frisii Minores; de Maiores bleven in Friesland. Tacitus verhaalt namelijk dat de Friezen hun 'weerbare jeugd', waarmee de Minores bedoeld worden, naar de rechter Rijnoever brachten (Annalen, 13.54.1.). Dit leidde tot de bezetting van braakliggende gronden op de rechter Rijnoever in 58 n.C. door de Minores. Hierbij gaat het om een strook land van circa 15 kilometer op de rechter Rijnoever die de Romeinen gebruikten voor hun militaire vee. De bezetting van de militaire grenszone door de Frisii Minores werd, na de reis van Verritus en Malorix naar Rome, weer teruggedraaid door de Romeinen.

Mei freonlike groetnis,
Fred Heinsius

Fred.Heinsius
Berichten: 20
Lid geworden op: woensdag 23 okt 2019 12:08 pm

Re: Grote en kleine Friezen

Bericht door Fred.Heinsius » donderdag 2 feb 2023 2:25 pm

Deze discussie is min of meer wel terug te vinden op mijn Emmius-website: https://frysianhistory.blogspot.com/.

Plaats reactie