Kentekens van Friese auto's en motoren 1906-1950 op internet

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 395
Lid geworden op: maandag 28 nov 2005 3:27 pm
Contacteer:

Kentekens van Friese auto's en motoren 1906-1950 op internet

Bericht door Admin » dinsdag 31 okt 2006 1:14 pm

De eerste 4955 kentekens die in Friesland vanaf 1906 aan auto- of motorbezitters zijn uitgereikt, kunnen vanaf nu op een nieuwe website van Tresoar worden bekeken. In de database kan gezocht worden op naam, woonplaats en kentekennummer.

Het bijzondere van de database op 'nummerbewijzen' is dat de bezoeker zelf informatie kan aanleveren om aan de registraties toe te voegen. Dat kan een foto van de auto of motor zijn of een scan van een nummerbewijs, maar ook informatie over de auto of motor of een ander aandenken, bv. een anekdote. Foto's met herkenbare B-nummers kunnen toegestuurd worden aan Tresoar (p/a webmaster@tresoar.nl), opmerkingen en anekdotes kunnen bezoekers zelf via een formulier aan de website toevoegen.

Volgens artikel 9 van de Motor- en Rijwielwet van 10 februari 1905 mocht er alleen met een auto of motor gereden worden als de eigenaar een nummerbewijs had, afgegeven door de Commissaris van de Koningin, en als op de auto of motor het betreffende nummer met letter bevestigd was. Het artikel vormde de basis voor een nieuwe administratie op het kantoor van de provinciale griffie. Iedere provincie kreeg een letter, voor Friesland was dat de B. Er werd een register aangelegd waarin alle afgegeven Friese B-nummers werden vastgelegd en per nummer de naam van eigenaar, de woonplaats en de datum van uitgifte.
Op 2 januari 1906 werd het eerste nummer, B-1, uitgegeven aan Henri Jacob Sierevelt, notaris in Leeuwarden. Diezelfde dag konden nog negen andere inwoners van Friesland hun nummer op de auto of motor bevestigen. Aan het eind van het eerste jaar stond de teller op B-198. Het nummer B-1000 werd op 5 september 1913 overhandigd aan Jan van der Meij uit Berlikum. Op 30 december 1950, twee dagen voordat het nieuwe landelijke systeem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer van kracht werd, werd het laatste nummer, B-41217, uitgereikt aan Willem Donker van De Haule.

Het eerste deel van deze gegevens zijn vanaf nu op onze website te raadplegen. Om precies te zijn gaat het om de eerste 4955 nummers uit de periode 1906-1922. Vrijwilligers van Tresoar zijn inmiddels bezig ook de kentekens uit de periode 1922-1950 in te voeren. Ook die zijn binnenkort via de website te raadplegen.

De website met de Friese B-nummers is te vinden op http://www2.tresoar.nl/kentekens.

Plaats reactie