Romeinse weg in Friesland gevonden

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Fred Heinsius
Berichten: 43
Lid geworden op: dinsdag 3 jan 2006 9:37 pm

Romeinse weg in Friesland gevonden

Bericht door Fred Heinsius » zondag 1 feb 2009 3:06 pm

Hallo allemaal,

De archeologische vondst uit 2003 bij Stavoren door het team Miramar (Walta en Heemstra c.s.) betreft mogelijk een Romeinse weg tussen Medemblik en Stavoren en geen kloosterpad. De heer E.M. Engelberts veronderstelde dit in 1799 als eerste (zie: http://www.inghist.nl/retroboeken/excerpta/#3:203) en het lijkt mij niet onwaarschijnlijk. Romeinen hadden een hekel aan zeetochten en een grote voorkeur voor binnenlandse troepenbewegingen. Het moeras tussen Medemblik en Stavoren was vermoedelijk slecht begaanbaar. De breedte van 5 meter kan duiden op een Romeinse heerbaan. De archeologen maken niet duidelijk of het om tufsteen gaat. De ligging loodrecht op de dijk doet vermoeden dat deze richting Medemblik gaat. Ik denk dat de weg naast de Middenleek lag. Die rivier stroomt langs kasteel Radboud in de oude haven van Medemblik ten zuiden van het Middenmeer. Destijds verbond 't denkelijk het Almere in West Friesland (Alcmaer, Alkmaar) met de Middelzee in Friesland. Van der Aa meldt dat de inwoners van Medemblik in 1844 de Zuiderzee nog veelal Middelzee noemen.

De Griek Ptolemeus heeft rond 100 n.Chr. de gegrafische locatie opgegeven van Mediolanu (zie http://www.inghist.nl/retroboeken/excerpta/#1:335) op de rechteroever van de Vliestroom. Dit lijkt Stavoren te zijn, met name het stuk weg tussen het Noorder- en Zuidermeer genaamd Middellanen of Middenweg. Die constatering is belangrijk omdat het aantoont dat ook de andere locaties van Ptolemeus eenzelfde correctie behoeven. Dan blijkt glashard dat Flevum op Vlieland lag en Navalia in Velsen. De evenwijdige breedtegraden waren voor kaartenmakers veel eenvoudiger, dan de lengtegraden die naar de noordpool spits toelopen en smaller worden. Horizontaal corrigeren we de opgegeven locaties naar het westen met een bijna constante afwijking. Verticaal zat Ptolemeus goed. De Romeinen voeren langs Stavoren binnendoor naar de Middelzee en noemen een stromende rivier uitkomend in de Middelzee, wellicht de Middenleek afkomstig van het Middenmeer bij Medemblik. Door het IJsselmeer stroomden dan de Vliestroom (Kampen, Stavoren, Vlieland) en de Middenleek (Alkmaar, Middenmeer, Medemblik, Stavoren, Middelzee).

Op een oude prent van Stavoren is de Romeinse weg (Mediolanu, Middenlanen, Middenweg) goed te zien (zie http://kerken.eldoc.ub.rug.nl/root/S/St ... dscf43130/). Een verhard middenstuk opgesloten tussen grote tufstenen. Dit komt sterk overeen met de omschrijving van de archeologische vondst van de onderzoekers. De weg sluit niet aan op de Koepoort in Stavoren. De stad lijkt later over de weg heen gebouwd te zijn die zijn loop vervolgt in het IJsselmeer, zoals de archeologen constateerden. Langs Romeinse wegen zijn zeer veel plaatsen ontstaan. Op de afbeelding ligt de weg rechts van de kerktoren.

Archeo-team Miramar Friesland. Op positie 19: ‘Op ongeveer 50 meter uit de dijkvoet, op een diepte van 2 meter werd een dubbele rij stenen aangetroffen die bij de dijkvoet onder de dijk verdwijnt.’ (zie: http://www.miramarfriesland.nl/download ... n%20II.pdf). De duikers zwemmen links van de kerktoren, gezien vanaf het IJsselmeer.

Fred Heinsius

Fred.Heinsius
Berichten: 20
Lid geworden op: woensdag 23 okt 2019 12:08 pm

Re: Romeinse weg in Friesland gevonden

Bericht door Fred.Heinsius » zaterdag 4 feb 2023 6:00 pm

De laatste 2 weblinks zijn verouderd, daarom hier de verantwoording van het onderzoek nog even bijgevoegd: naspeuringen (2): https://www.scribd.com/document/3456064 ... tavoren-II en naspeuringen (3): https://www.scribd.com/document/3456063 ... avoren-III. Ook de opsporingen in Stavoren rond het bolwerk zijn nog relevant te noemen: https://www.scribd.com/document/3456013 ... d-Stavoren.

Plaats reactie