Pagina 1 van 1

Lidmatenboek D.G. Mildam

Geplaatst: zaterdag 6 aug 2022 12:48 pm
door roel bosma
Beste Forumleden,

Voor 1805 bestand er in Mildam (en Benedenknijpe) een Doopsgezinde gemeente van de stroming van de Groninger Oude Vlamingen.
De index pagina van Tresoar met daarop diverse Doop en lidmatenboeken vermeldt echter deze gemeente niet.

Mijn vraag is: is dit boek na de opheffing van de gemeente in 1805 verloren gegaan? Zo niet, waar bevindt dit boek zich dan momenteel.

Het vreemde is dat diverse bronnen spreken over het verloop van het ledental in de gemeenten van Mildam, de Knipe en Heerenveen door de jaren heen (Blaupot ten Cate, Visscher, Foeke Wigles Gorter). De enige bron waar deze gegevens vandaan kunnen zijn gekomen lijkt mij het lidmatenboek.

Met vriendelijke groet,

Roel Bosma

Re: Lidmatenboek D.G. Mildam

Geplaatst: zaterdag 6 aug 2022 6:37 pm
door Tjerk Tigchelaar
Beste Roel Bosma,

In de archiefinventaris van Tresoar zoeken op Doopsgezinde gemeente Mildam levert niets op, het zal dus teloor gegaan zijn.

Mvg,
Tjerk Tigchelaar

Re: Lidmatenboek D.G. Mildam

Geplaatst: zaterdag 6 aug 2022 7:41 pm
door roel bosma
Hallo Tjerk,

Bedankt voor je reactie. Zoals ik in de vraagstelling al had aangegeven zal het boek niet op Tresoar te vinden zijn. Mijn hoop heb ik gevestigd op iemand die meer van de Doopsgezinde gemeenschap in Mildam rond die tijd af weet.

Mvg.
Roel Bosma

Re: Lidmatenboek D.G. Mildam

Geplaatst: zondag 18 sep 2022 10:32 am
door simkos
Beste Roel en Tjerk,

De term Lidmatenboek is volgens mij niet juist. De doopsgezinden zijn lid van de een gemeente.

De term Lidmaten gebruik ik niet, want het ]WNT (Woordenboek der Nederlandse Taal geeft o.a. als definitie iemand, die gedoopt is op grond van de Heidelbergsche catechismus.

Jan Tjerks , vermaner in Rottevalle-Witveen werd in 1784 beroepen in de gecombineerde gemeente Bovenknijpe-Mildam. Het ledenaantal liep in Bovenknjipe terug. Op 26 december 1791 hield hij daar zijn laatste preek en de Vermaning (kerkgebouw) werd verkocht. Hij verhuisde naar Mildam.

In 1799 werd hij beroepen in Den Horn in de provincie Groningen. nu moet men weten dat jan Tjerks niet kon lezen nog schrijven. In 1815 bij zijn tweede huwelijk tekent hij met zijn initialen.
Ik heb bij het onderzoek naar Jan Tjerks derhalve dan ook gene persoonlijke aantekeningen van hem gevonden. In 1808 werd er nog bij de Sociëteit der Groninger Oude Vlamingen nog gecollecteerd. Dit stuk vermeld geen namen. (zie Archief van de Sociëteit der Groninger Oude Vlamingen).
daar hij zelve niet kon schrijven en er veel verloop was onder de leden, moet derhalve ook niet verwonderd zijn dat er geen ledenboek bewaard is gebleven. Ten slotte is ja is ja en nee is nee, daar behoeve men niets vast te leggen.
Je bent aangewezen op gegevens van anderen, die over deze gemeente hebben geschreven.

Groeten van Simon Koorn,
oud-inventarisator van doopsgezinde gemeenten in de provincie Groningen en Friesland