Plaats een Steen voor de Damslachtoffers 7 mei 1945

Boeken, software, handige links, bijeenkomsten, beurzen, CD's/DVD's enz.
Ludmilla
Berichten: 1
Lid geworden op: zondag 7 jun 2015 9:14 am

Plaats een Steen voor de Damslachtoffers 7 mei 1945

Bericht door Ludmilla » maandag 8 jun 2015 5:15 pm

Plaats een Steen voor de Damslachtoffers 7 mei 1945

Minstens 31 mensen verloren hun leven als gevolg van een kogelregen op 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatie, tijdens schermutselingen tussen Duitse soldaten en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Het was het laatste grote bloedbad op Nederlandse bodem. Jarenlang was het aantal slachtoffers onduidelijk en was hun identiteit grotendeels onbekend.

Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 deed jarenlang onderzoek naar het schietincident en slaagde erin de namen van de doden te achterhalen.
De stichting beijvert zich voor de totstandkoming van een memorial met de namen van hen die het leven lieten als gevolg van de schietpartij.
Onder hen twee slachtoffers, afkomstig uit Friesland: Popke Sjoerd Bakker(Leeuwarden) en Johannes Jan Ooms (Harlingen).

De stichting heeft de Amsterdamse studio Moniker opdracht gegeven om het gedenkteken te ontwerpen. Moniker heeft het voorstel gedaan om via plaatseensteen.nl het ontwerp online met een groot aantal deelnemers te ontwikkelen.
Hiermee wordt herdenken een collectieve gebeurtenis, en identificeren de deelnemers zich nog intensiever met zowel de historische gebeurtenis als de slachtoffers.
De online campagne START NU en loopt tot februari 2016. De op plaatseensteen.nl geschreven namen zullen in een natuurstenen plaat worden gegraveerd.
Op 7 mei 2016 zal het memorial op de Dam worden onthuld.

PLAATS EEN STEEN http://plaatseensteen.nl/

Plaats reactie