Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

algemene vragen over genealogisch onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
BJousma
Berichten: 52
Lid geworden op: zaterdag 6 nov 2010 11:59 am

Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door BJousma » maandag 17 jan 2011 8:44 pm

In mijn genealogie kom ik op een gegeven moment bij Helena Vittu uit Den Haag (zie onder). Ik kan wel wat gegevens over haar vinden maar vraag me af, hoe komt ze van Den Haag in Oenkerk terecht?

Alvast bedankt voor jullie suggesties,

Bauke Jousma

Tietjerksteradeel, huwelijken 1675
Vermelding: Bevestiging huwelijk in mei 1675
Man : Heere Jansen afkomstig van Oenkerk
Vrouw : Helena Vittu afkomstig van Den Haag

Gestandaardiseerde namen: HERE JANS en HELENA

Bron:
Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
Trouwregister Hervormde gemeente Oenkerk Giekerk Wijns 1660-1811
Inventarisnr.: DTB 712
Op microfiche beschikbaar op de studiezaal van Tresoar

Michiel
Berichten: 97
Lid geworden op: zaterdag 21 jan 2006 2:44 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door Michiel » maandag 17 jan 2011 9:44 pm


tjarda
Berichten: 258
Lid geworden op: dinsdag 9 feb 2010 6:05 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door tjarda » dinsdag 18 jan 2011 4:15 pm

Hier uit de collectie Nieuwland, misschien is daar meer te vinden.

Helena Vittu (Fitou) (HELENA VITTU)
afkomstig van Den Haag
tr. (ond. Oenkerk mei 1675) Here Jans, v Oenkerk; aangen. als lidm. te Oenkerk
11 dec. 1674; op lidm. lijst 1706; TIE S15 254; Gen. Jierb. 1987, KW [ 1917]

Bron: Collectie Pieter_Nieuwland, persoonsgegevens.


Tjarda

Litsehimmel
Berichten: 864
Lid geworden op: maandag 16 jan 2006 11:51 pm
Locatie: Lioessens, Frysl

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door Litsehimmel » woensdag 19 jan 2011 2:05 pm

Er is in diezelfde tijdsperiode een link tussen Delft/Den Haag en Utrecht, misschien interessant om verder uit te pluizen? Gezocht op 'vitu' op archieven.nl

Het betreft het echtpaar William Elphinston en Magdalena van Overmeer. Zij trouwen in Delft en laten daar kinderen dopen waarbij Magdalena's moeder Catharina Vitu doopgetuige is. Ook getuigen zijn douariëre Maria Magdalena van Nassau en haar zoon Willem Maurits van Nassau. Later is de weduwe Van Overmeer in Utrecht (!) mede-erfgename van Catharina Vitu.

Magdalena's vader Gerrit van Overmeer is afkomstig uit Den Haag. De familie Vit(t)u - indien dit dezelfde is - schijnt dus in hoge kringen te hebben rondgebanjerd. Mogelijk dat ze via het netwerk van de Nassau's in Friesland terecht is gekomen? Het is maar een hint.

groeten, LH
Welsh/Fries/Franse voorouders; geen wonder dat ik in de war ben!

g.plantinga
Berichten: 14
Lid geworden op: donderdag 29 dec 2005 3:49 pm
Locatie: lochem

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door g.plantinga » woensdag 19 jan 2011 3:00 pm

Ancestors of Jordi Bottema

5018. Martinus Vittu, died 1650 in Den Haag. He married 5019. Maria Alewijns Van Swanenburch 22 april 1648 in Den Haag.

5019. Maria Alewijns Van Swanenburch She was the daughter of 10038. Alewijn Alewijns Van Swanenburch.

More About Martinus Vittu:
Occupation: Pasteibakker

More About Martinus Vittu and Maria Van Swanenburch:
Marriage: 22 april 1648, Den Haag

Child of Martinus Vittu and Maria Van Swanenburch is:
2509 i. Helena Vittu, born 1649; died Aft. 1706 in Oenkerk, Tietjerksteradeel; married Heere Jans 1675 in Oenkerk, Tietjerksteradeel.

Vader geen schipper, maar pasteibakker. Opa zou lakenwever geweest zijn lees ik in een prachtig stuk genealogie van Jordi Bottema

Groeten Geiske Zandberg

janvandenberg
Berichten: 4
Lid geworden op: dinsdag 10 jun 2014 1:43 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door janvandenberg » dinsdag 10 jun 2014 4:52 pm

Van moederskant stamt Helena Vittu uit het Leidse geslacht Van Swanenburg. Dat geslacht had al in de eerste helft van de 16e eeuw contacten met Friesland.
De aan de Swanenburgs bloedverwante Nanning (of Nanne) Paeds Vranckensz. huwde in 1553 met de Friese Foockel van Martena (dochter van de beroemd/beruchte Hessel van Martena)(bron: Leids Archief INDEX HUWELIJKSE VOORWAARDEN, Rechterlijk Archief inv.nr. 76 B).
Dit gegeven ben ik pas onlangs op het spoor gekomen. Voorheen wisten we dat Foockel in derde echt met een Hollandse edelman getrouwd was, maar diens naam was niet bekend.
Ondanks dat uit het huwelijk geen kinderen werden geboren, zijn er aanwijzingen dat er een relatie tussen Holland en Friesland bleef bestaan. Een dochter uit Nanning's tweede huwelijk trouwde bijvoorbeeld met de uit Dokkum afkomstige Sierck Douwesz. van Tritzum, een aanverwant van de familie Van Hottinga (Foockel's moeder en Foockel's tweede echtgenoot zijn beiden uit hetzelfde geslacht Van Hottinga).
Overigens is ook denkbaar dat Helena Vittu in Friesland terecht is gekomen vanwege de Groningse afkomst van haar stiefvader
Dirk Harmensz de Cocq (over wie helaas nauwelijks iets bekend is).

Jan van den Berg

janvandenberg
Berichten: 4
Lid geworden op: dinsdag 10 jun 2014 1:43 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door janvandenberg » dinsdag 11 nov 2014 10:22 am

Inmiddels heb ik meer gegevens over de afkomst van Helena Vit(t)u van vaderszijde. Hoogstwaarschijnlijk is haar vader Marinus Vitu degene die op 6 maart 1627 met de leeftijd van twee jaar is geregistreerd in het weeskamerarchief van Goes.
Hij is de zoon van de dan niet meer in leven zijnde Quirijn (of Crijn) Vitu en Janneken Jans (die weinig later eveneens overleed). De voorouders van Janneken Jans van moederskant, behoren tot de aanzienlijke Zeeuwse geslachten Ossewaerde en Van Schuijlen.
Quirijn's ouders zijn Pieter Vitu, apotheker en chirurgijn te Goes, en Petronella Crijns Vlasmansdochter. Vermoedelijk hebben zij gewoond (in een niet meer bestaand huis) op het adres Klokstraat 1.
Pieter is een zoon van Rogier Vitu (en een onbekende vrouw) uit Veere. Rogier was barbier en hulpkamerling aan het in Veere gevestigde hof van stadhouder Maximiliaan van Bourgondië. Rogier's nog bestaande woning is gelegen op het adres Markt 2. Vermoedelijk is Rogier afkomstig uit Vlaanderen of uit Frankrijk.
Al genoemde Pieter heeft uit zijn huwelijk met jonkvr. Magdalena Manryque een dochter Catharina (zij is een halfzuster van Quirijn). Catharina huwde in 1633 te Delft met de Hagenaar Gerrit van Overmeer, klerk van de Raad van State. Hun dochter Magdalena trouwde in 1664 met William Jr. Vendrich Elphinton. Bij de doop van hun zoon jonkhr. Hendrick Willem op 30 december 1667 waren getuige Willem Maurits, prins Van Nassau en Maria Magdalena, prinses douarière Van Nassau.
Catharina was in 2e echt gehuwd met de Delftse notaris Harman van der Ceel.

janvandenberg
Berichten: 4
Lid geworden op: dinsdag 10 jun 2014 1:43 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door janvandenberg » maandag 5 okt 2015 2:41 pm

Over de achtergrond van Dirck Harmensz. de Cock, de stiefvader van Helena Vitu, is slechts bekend dat hij blijkens zijn huwelijksinschrijving een ‘jonghman van Groningen’ was. Het betekent dat hij er in elk geval heeft gewoond en misschien is geboren. Er is een sterk vermoeden dat hij een link met Friesland had. Mogelijk behoort Dirck Harmensz. de Cock tot de omvangrijke familie (De) Cock, die haar roots heeft in Zoetermeer en Nootdorp. Deze familie is bloedverwant aan de Friese tak van het uit Delft stammende geslacht Van der Chijs. De Leeuwarder bierhandelaar Adriaen Engelsz. van der Chijs (1586-1639) (wiens moeder een Cock is) had begin 17e eeuw een financiëel belang in de Groninger Peekelvenen (waar Oude en Nieuwe Pekela werden gesticht). De Fries Feycke Allesz. Clock (1604-1653), stiefzoon van Adriaen, hield zich daar bezig met grootschalige vervening en was er ook gaan wonen. Mogelijk heeft ook Dirck’s veronderstelde vader Harmen Cornelisz. Cock (1605->1653) zijn geluk in Groningen beproefd. Het vertrek van Dirck naar Den Haag in 1652 viel samen met het besluit van Feycke om zijn activiteiten in de Peekelvenen na een slepend conflict met de stad Groningen te beeindigen. Hoewel Dirck trouwde met een Swanenburg, blijkt er ook nog een link met de Vitus te zijn. Adriaen’s Delftse nicht Theodora van der Chijs was n.l. een koude schoonzuster van Pieter Vitu in diens derde huwelijk.

janvandenberg
Berichten: 4
Lid geworden op: dinsdag 10 jun 2014 1:43 pm

Re: Helena Vittu uit Den Haag naar Oenkerk

Bericht door janvandenberg » zaterdag 13 aug 2016 7:51 pm

De site http://www.blogs-uva-erfgoed.nl/een-boe ... -een-hart/ doet uit de doeken wie precies de in de berichten van 19 januari 2011 en 11 november 2014 bedoelde doopgetuigen van hoge komaf zijn. Dat zijn Willem Maurits van Nassau-Siegen (1649-1691) en zijn moeder Maria Magdalena van Limburg Stirum (1623?-1707), weduwe (douarière) van Hendrik van Nassau-Siegen (1611-1652).

Volgens genoemde site betreft de daar besproken Juffrouw Elphinston waarschijnlijk de met William Elphinston getrouwde Magdalena van Overmeer (dochter uit het 1e huwelijk van Catharina Vitu). Juffrouw Elphinston was hofdame van Maria Magdalena van Limburg Stirum.

Elders op internet is te vinden dat Willem Maurits tijdens zijn militaire loopbaan, in 1678 als ritmeester taken in Friesland heeft vervuld (maar vermoedelijk was hij daar al eerder aktief). Het is niet bekend of hofdame Magdalena ook in Friesland verbleef (in 1700 is ze in Delft begraven).

Op 11 december 1674 zijn Helena Vitu en het echtpaar Van Heemstra gelijktijdig ingeschreven als lidmaat van de Hervormde Gemeente Oenkerk, Giekerk en Wijns. Feije van Heemstra (1630-1690) was een hooggeplaatste legerofficier die voordien gelegerd was in het vestingstadje Ravenstein (Noord-Brabant). Zou Helena in het ‘kielzog’ van de Heemstra’s (bijv. als kindermeisje) zijn meegekomen? En is er misschien een samenhang met het verschijnen van Willem Maurits (met hofhouding) in Friesland?

Eveneens op 11 december 1674 hebben zich de echtelieden Dirk Harmens en Sytske Douwes als lidmaten van genoemde Hervormde Gemeente laten registreren. Toen ik dit onder ogen kreeg, kwam al snel de gedachte op dat hier sprake was van Helena haar stiefvader. Maar hier en ook in andere Friese vastleggingen ontbreekt de geslachtsnaam Cock. Verder wijst niets erop dat hij uit Den Haag afkomstig is.

Uit de inschrijving van Helena haar stiefzuster Annetge in het doopregister van de Haagse Kloosterkerk op 18 december1661 blijkt dat Helena's stiefvader daar nog woonde en als 'Dirck de Cocq' te boek stond. Omdat over de periode daarna niets bekend is over deze Dirk, zou het mogelijk zijn dat zijn vrouw Maria Alewijns van Swanenburg is overleden en hij naar Friesland is vertrokken. Hij zou dan dezelfde kunnen zijn als de in 1667 in Rijperkerk met Sytske Douwes gehuwde Dirk Harmens. Wat voor deze theorie pleit, is dat ik over de afkomst van laatstgenoemde Dirk niets in Friesland heb gevonden. Ik heb geen nageslacht van Dirk en Sytske aangetroffen, wat erop kan duiden dat ze op al wat oudere leeftijd zijn getrouwd. In 1690 heeft het echtpaar zich in Dokkum gevestigd.

Ook op 11 december 1674 werd Dominica Voskuil als lidmaat ingeschreven. Aan haar zitten enkele interessante aspecten. Haar grootvader Johannes Voskuil heeft van 1604 tot zijn overlijden in 1645 in Steenwijk gewoond, waar hij predikant was. Jannetjen Tijssen, de stiefgrootmoeder van Helena Vitu, was afkomstig uit Steenwijk en was een tijdgenoot van Johannes. Het lijkt misschien ver gezocht, maar langs deze weg kunnen Dominica en Helena al vóór hun komst in Oenkerk, kennis aan elkaar hebben gehad.

Een ander aspect is dat Dominica haar moeder Catharina Schotanus Rinckema een zuster is van dominee Wilhelmus Schotanus Rinckema. Wilhelmus was in 1e echt gehuwd met Catharina Wygersdr. van Eelsma en in 2e echt met Catharina haar dochter Doutje van Hottinga uit Catharina’s 1e huwelijk met Johan van Hottinga. Anders gezegd, Wilhelmus was met zijn stiefdochter getrouwd.

In 1596 stonden twee Hottinga's in Leiden als student geregistreerd. De ene was Hero die zeer waarschijnlijk de tot een bastaardtak behorende kleinzoon is van een pastoor Hero van Hottinga. De andere was Dominicus van Hottinga, in wie ik Doutje haar broer Douwe zie. Deze samenhang tussen twee takken van de Hottinga's is van belang omdat Hero de Swanenburgs moet hebben gekend. Zijn kinderen waren bijv. de erfgenamen van zijn aangehuwde oom Sierck Douwesz. van Tritzum, die gehuwd was met een dochter uit het 2e huwelijk van de aan de Swanenburgs bloedverwante Nanning (of Nanne) Paeds Vranckensz. Bovendien stamde Nanning's 2e vrouw uit een zijtak van de Swanenburgs (waarin later de naam Van Lodesteyn werd gevoerd).

We mogen aannemen dat de Hottingatak waartoe Doutje behoort, op de hoogte zal zijn geweest van de relatie met de Swanenburgs. Deze wetenschap kan dan ook eenvoudig bij de Voskuils terecht zijn gekomen. Ook in deze gedachtengang hoeven Dominica Voskuil en Helena Vitu vóór hun komst in Oenkerk geen vreemden voor elkaar te zijn geweest.

Al met al zijn er heel wat feiten die erop wijzen dat vanuit de naaste familie en kennissen van Helena Vitu banden met Friesland bestonden voordat zij zich er vestigde. Het neemt niet weg dat de werkelijke reden voor Helena’s verhuizing verborgen blijft in de duistere krochten van de geschiedenis.

Plaats reactie