Meer dan 1000 afbeeldingen bij Friese kentekens

Algemene vragen en nieuws over onderzoek bij Tresoar
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 419
Lid geworden op: maandag 28 nov 2005 1:27 pm
Contacteer:

Meer dan 1000 afbeeldingen bij Friese kentekens

Bericht door Admin » woensdag 22 aug 2007 8:27 am

Onlangs is de 1000ste foto geplaatst op de website met Friese kentekens. Op deze website (http://www2.tresoar.nl/kentekens) zijn gegevens terug te vinden van auto's en motoren die tussen 1906 en 1951 geregistreerd zijn met een Fries kenteken. Bezoekers van de site kunnen foto's insturen van auto's of motoren met een zogenaamd B-nummer. Daarvan is inmiddels meer dan 1000 keer gebruik gemaakt.

Het register van de tussen 1906 en 1951 uitgereikte Friese nummerbewijzen wordt in Tresoar bewaard. Eind oktober 2006 werd een speciale website met gegevens over de Friese kentekens in de lucht gebracht. Veel bezoekers zijn daarna in hun eigen familiefoto's of verzameling ansichtkaarten gaan zoeken naar foto's met herkenbare nummerplaten.

Uit privé-verzamelingen werden zeer bijzondere opnamen ingestuurd. Zo bleek dat de B-nummers niet alleen op auto's en motorfietsen gebruikt werden, maar ook op tractoren en zelfs op een wals, de B-9966 die op de foto kwam bij de aanleg van de nieuwe weg naar Galamadammen. Heel bijzonder zijn natuurlijk ook de opnamen van auto's met hele lage nummers, zoals de B-7 van Theodorus Harmens Leenes uit Heerenveen. Ook van de B-2, die lange tijd in gebruik was bij de gemeente Sneek als auto van de burgemeester, werd een opname ingestuurd, maar dat betreft een opname uit later tijd. Van sommige nummers werden meerdere foto's van verschillende voertuigen ingezonden. Zo staan er op de website drie verschillende auto's waarmee de bekende dokter Willem Sinninghe Damsté uit Huizum zich liet vervoeren. Op alle drie de auto's staat het nummer B-349, want B-nummers waren persoonsgebonden en niet zoals de huidige kentekens gebonden aan het voertuig.

De Motor- en Rijwielwet van 10 februari 1905 bepaalde o.a. dat auto\'s en motoren voorzien moesten worden van een nummerbewijs. Deze moesten vanaf 1 januari 1906 aangevraagd worden bij de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde.
Op de provinciale griffies werden registers aangelegd om de uitgegeven nummers in vast te leggen. De registers maken, voorzover ze zijn bewaard, deel uit van de archieven van de respectievelijke Commissarissen van de Koningin.
De gegevens uit die registers worden door vrijwilligers ingevoerd in een database die op de website raadpleegbaar is. Inmiddels zijn 25387 nummerbewijzen (62%) van de in totaal 41.217 uitgereikte nummerbewijzen in de database ingevoerd.

Plaats reactie